Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Aστεροσκοπείο Πεντέλης 13 Οκτωβρίου 2017

Αγαπητοί γονείς,

Η νέα χρονιά ξεκίνησε και μαζί της ξεκινούν και οι «Κυριακάτικοι περίπατοι» του Συλλόγου μας. Πρώτος μας σταθμός για φέτος το Αστεροσκοπείο (Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης) την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 στις 6.30 μ.μ.

Το Κέντρο Επισκεπτών στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτήριο του τηλεσκοπίου Newall στο λόφο "Κουφός" στην Πεντέλη.

Το Newall ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου από το 1869 (έτος κατασκευής του) μέχρι το 1873. Από το 1890 μέχρι και το 1957 το τηλεσκόπιο φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου συνέβαλε σημαντικά σε πλήθος ανακαλύψεων. Δωρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το 1957 και τοποθετήθηκε στο θόλο της Πεντέλης το 1959. Πρόκειται για ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο με φακό διαμέτρου 62.5 εκ., μήκους 9μ και συνολικού βάρους 16 τόνων. Πήρε το όνομα του από το Βρετανό εύπορο μηχανικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Robert Stirling Newall και η κατασκευή του διήρκεσε 7 έτη.

Το πρόγραμμα της ξενάγησής μας περιλαμβάνει:
  • Παρουσίαση αστρονομικών γνώσεων
  • Προβολή ταινίας 20΄ αστρονομικού περιεχομένου
  • Ξενάγηση στο ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, όπου θα παρατηρήσουμε αστέρια, όπως ο Vega, νεφελώματα, όπως αυτό της Λύρας (το οποίο είναι ένα αστέρι που έχει σβήσει), κ.λπ.
* Σε περίπτωση αυξημένης συννεφιάς ή ακατάλληλων καιρικών συνθηκών η παρατήρηση με το τηλεσκόπιο δεν θα είναι εφικτή.

O τόπος συνάντησης είναι το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά Πεντέλη, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 στις 6.30 μ.μ. και οι ώρες διεξαγωγής του προγράμματος είναι 7.00 μ.μ.– 10.00 μ.μ., το αργότερο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος η επίβλεψη των παιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη των γονέων-συνοδών τους, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαζί με τα παιδιά τους.

Η οικονομική συμμετοχή είναι 5,00 ευρώ για κάθε άτομο (παιδιά κάτω των 5 ετών δωρεάν).

Προαιρετικά για τη μετάβαση στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης θα υπάρχει πούλμαν επί της οδού Πανόρμου (μπροστά από το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου-Λυκείου).
Ώρα αναχώρησης του πούλμαν: 5.30 μ.μ.
Κόστος μεταφοράς: 2€/άτομο

Παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρεστε, να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη συνημμένη φόρμα και επιστρέφοντάς τη στο σχολείο μαζί με τα αντίστοιχα χρήματα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, τις ώρες των δραστηριοτήτων 13.00 – 5.00 μ.μ. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία, δηλώσεις συμμετοχής δεν θα γίνονται δεκτές.

Για την πραγματοποίηση της δράσης απαιτούνται ως ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων τα 40 άτομα.

Ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΣΤΙΣ 13/10/2017

Ονοματεπώνυμο παιδιού:

Τάξη:

Ονοματεπώνυμο γονέα-κηδεμόνα:

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
  
Αριθμός συμμετεχόντων:
Ενήλικες:
Παιδιά:
Παιδιά κάτω των 5 ετών (δωρεάν):
Μετάβαση με πούλμαν:
ΝΑΙ              
ΟΧΙ               
Συνολικός αριθμός ατόμων που θα μετακινηθούν με το πούλμαν (συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας):


Προκειμένου για την τελική ενημέρωσή σας για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, παρακαλούμε συμπληρώστε τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να ενημερωθείτε:

SMS
Αριθμός κινητού τηλεφώνου:
e-mail
Ηλεκτρονική διεύθυνση (email):