Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Eκπαιδευτική Ρομποτική

Εκπαιδευτική Ρομποτική σε Σχολεία από τα Technokids

Όταν ακούμε την λέξη «ρομπότ» σκεφτόμαστε αμέσως δύσκολες και μεγάλες μηχανές που τις βρίσκουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή σε υπερσύγχρονα εργοστάσια προηγμένων βιομηχανικά χωρών. Δηλαδή κάτι περίπλοκο και ταυτόχρονα πολύ μακρινό από εμάς. Η Εκπαιδευτική Ρομποτική σε Σχολεία από τα TechnoKids έρχεται να δώσει μια άλλη διάσταση στα πράγματα.
Καθημερινά, βλέπουμε όλο και περισσότερες νέες συσκευές να εκμεταλλεύονται την ρομποτική τεχνολογία (ψυγεία που παραγγέλνουν μόνα τους, μέσα μεταφοράς και καλλιεργητές γης), να δημιουργούνται  και να κινούνται ρομποτικά (αυτοκίνητα, αγαθά, γραμμές παραγωγής) και μια σειρά ανθρώπινες δραστηριότητες να στηρίζονται στη Ρομποτική επιστήμη (ιατρική, γεωργία, συγκοινωνίες κλπ).
Σε λίγα χρόνια η ρομποτική τεχνολογία θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας με μια εξάπλωση που θα θυμίζει την αντίστοιχη του internet λίγα χρόνια πιο πίσω.
Σίγουρα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσουν τα ρομπότ στο μέλλον τις ανθρώπινες  συνήθειες και δραστηριότητες, το σίγουρο όμως είναι πως η τεχνολογία τρέχει μέρα με τη μέρα, δημιουργεί νέες ανάγκες και νέα δεδομένα στην αγορά εργασία με πολλά καινούργια επαγγέλματα να ξεπηδούν κάθε τόσο.
Πως όμως επηρεάζεται η εκπαίδευση από όλες αυτές τις εξελίξεις; Ποια είναι η αρτιότερη και ασφαλέστερη προσέγγιση, ιδιαίτερα των παιδιών, και πως συνδέεται με την παραδοσιακή εκπαίδευση που ακολουθούν οι μαθητές στο σχολείο;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η Technokids απαντά μέσα από τη βιωματική της μεθοδολογία και την παραστατική εκπαίδευση που εφαρμόζει για 3η δεκαετία πια στην Ελλάδα κι ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί ό,τι μαθαίνει κανείς «παίζοντας», διασκεδάζοντας και «με τη καρδιά του» το μαθαίνει για πάντα.
Η Ρομποτική μέσα από την διεπιστημονική της προσέγγιση – STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) υλοποιείται σ’ ένα μαθησιακό περιβάλλον όπου οι μαθητές εξερευνούν, εφευρίσκουν, ανακαλύπτουν με τη χρήση ρεαλιστικών προβλημάτων και προκλήσεων.
Γιατί όμως να ασχοληθεί ένα παιδί με την Ρομποτική;
  • Θα το βοηθήσει στην δημιουργικότητα, στον διαφορετικό τρόπο σκέψης και στην επίλυση προβλημάτων σε μαθήματα όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η γεωμετρία κά.
  • Σε μια ομάδα εργασίας θα μάθει τις έννοιες της συνεργασίας, του “μαθαίνω παίζοντας” και του υγιούς ανταγωνισμού.
  • Θα εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες και θα διερευνήσει από νωρίς την κλίση του στις θετικές επιστήμες.
  • Θα χτίσει μια δική του άποψη για την τεχνολογία και πως μπορεί να την χρησιμοποιήσει προς όφελος του και προς όφελος της κοινωνίας.
  • Θα του δώσει κίνητρα να μελετήσει την τεχνολογία.
  • Θα διευκολύνει την εκμάθηση και ορθή χρήση του υπολογιστή.
Στόχος μας στα Technokids είναι να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να επεκτείνουν τις ικανότητες τους, να σκεφτούν εναλλακτικά, να οξύνουν την παρατηρητικότητά τους, να διευρύνουν τα όρια της αντίληψής τους, να επιλύσουν διάφορα προβλήματα και να σκεφτούν λύσεις, να νιώσουν δημιουργοί!
Έτσι το μάθημα θα μετατραπεί σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι με κερδισμένα τα παιδιά και τη γνώση.
Ο οικείος χώρος του σχολείου είναι ο πιο ενδεδειγμένος τόπος για αυτού του είδους την δημιουργική απασχόληση και η μεθοδολογία Project Based Learning (=μαθαίνω δημιουργώντας) των TechnoKids ο  ιδανικότερος καμβάς. Τα Technokids παραδίδουν μαθήματα σε σχολεία σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς χώρους.
Ο χώρος μας διατίθεται επίσης και για σχολικές εκδρομές με τεχνολογικό περιεχόμενο  όπως ασφάλεια στο διαδίκτυο, Ρομποτική, προγραμματισμός, σενάρια επαγγελματικού προσανατολισμού κ.ά.

Εκπαιδευτική Ρομποτική σε Σχολεία
μάθε πως – μάθε γιατί!